„Мис Вселена“ отряза връзките си с Индонезия след твърдения за сексуално насилие над участнички

ЕС и Свят 13.08.2023 19:20 Снимка: ДНЕС+

„Мис Вселена“ отряза връзките си с Индонезия след твърдения за сексуално насилие над участнички

Организацията „Мис Вселена“ прекрати взаимоотношенията си с индонезийския франчайз и отмени тазгодишния конкурс в Малайзия, след като участнички в конкурс за красота обвиниха местните организатори в сексуални посегателства, съобщи Ройтерс.

Базирана в САЩ организация съобщи в изявление, изпратено по електронна поща, че е решила да прекрати договора с PT Capella Swastika Karya и националния ѝ директор Попи Капела, която притежава лиценза за конкурса „Мис Вселена Малайзия“.

Състезателите са се оплакали, че финалистките неочаквано са били помолени да се съблекат за проверка на тялото за белези и целулит, а някои са били снимани топлес.

Полицията в Джакарта проучва твърденията.

Организация „Мис Вселена“ изказа благодарност на жените, подали сигнала, както и за тяхната смелост. 

Мис Вселена, която сега е на своето 73-то издание, е популярна в Югоизточна Азия, особено в Индонезия, Филипините и Тайланд, където победителките стават знаменитости и влиятелни лица в социалните медии.

Нейната собственичка Ан Джакраютатип, тайландска транссексуална жена и медиен магнат, се опита да обнови марката, за да я направи по-приобщаваща, като позволи на омъжени жени, транссексуални жени и самотни майки да се състезават.

Попи Капела, франчайз директор на Индонезия, написа в Instagram, че „никога не е познавала, нареждала, изисквала или позволявала на някой, който играе роля и участва в процеса на организиране на Мис Вселена Индонезия 2023, да извършва насилие или сексуален тормоз чрез телесна проверка“, пише Би Би Си.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361