Министри на околната среда се събират в Лондон

ЕС и Свят 25.07.2021 16:52 Снимка: ДНЕС+

Министри на околната среда се събират в Лондон

Министрите на околната среда и представители от 51 страни се събират днес и утре в Лондон, за да подготвят успешното провеждане на климатичната конференция COP26 в Глазгоу през ноември, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В срещата участват САЩ, Китай и Индия, уточнява британското правителство в комюнике.

В продължение на три седмици до средата на юни представители на държавите, които ще вземат участие в COP 26, проведоха подготвителни преговори под егидата на ООН в онлайн формат, без обаче да постигнат напредък. Все още не може да бъде постигнат компромис по въпроси като финансирането, прозрачността, проверката на изпълнението на ангажиментите за намаляване на парниковите газове, сроковете и въглеродните пазари.

Тези теми ще бъдат обсъдени на срещата в Лондон, която се провежда под британското председателство на COP26.,

Първата присъствена среща от около 18 месеца ще се проведе частично и във видеоконферентен формат, за да може да събере максимален брой участници.

Британското правителство иска тази среща, която е неформална и при закрити врата, да насърчи искрените дискусии, за да могат отделните страни на намерят решения, така че срещата на върха в Глазгоу да бъде успешна.

В Лондон представители на най-големите въглеродни замърсители като Китай и САЩ ще имат дискусии с най-уязвимите на глобалното затопляне страни като Ямайка, Коста Рика, Руанда и Маршаловите острови./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448