Министърка в Нидерландия напусна заради бежанци от Афганистан

ЕС и Свят 17.09.2021 09:40 Снимка: ДНЕС+

Министърка в Нидерландия напусна заради бежанци от Афганистан

Министърката на външните работи на Нидерландия Сигрид Каг подаде оставка. Мнозинството в местния парламента я обвини, че тя не е ръководила добре процеса на евакуация на бежанци от Афганистан. Информацията предава Ройтерс.

Депутати от различни политически сили заявиха, че Каг носи отговорността за бавната правителствена реакция на настъплението на талибаните. Тя бе упрекната също, че не е успяла да подготви безопасното извеждане на хиляди афганистанци, които са имали право да получат убежище в Нидерландия, съобщава БТА.

Каг каза, че след като депутатите са решили, че кабинетът е действал безотговорно и отхвърлят нейната политика, тя трябва да се оттегли от министерския пост.

Нидерландски военни самолети евакуираха около 2100 души от Афганистан в съседни страни в последните две седмици на август и за почти 1700 от тях крайната дестинация бе Нидерландия. Но стотици нидерландски граждани, мнозина от афганистански произход, и неуточнен брой афганистанци, работили за военни мисии или неправителствени организации, останаха в Афганистан, тъй като не можеха да стигнат до кабулското летище.

Каг е от лявата партия "Демократи-66", една от основните победителки на парламентарните избори през март. Усилията за съставяне на правителство все още обаче не са дали резултат./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448