Милионери зоват налагане на коронавирус данък на супербогатите

ЕС и Свят 13.07.2020 14:07 Снимка: ДНЕС+

Милионери зоват налагане на коронавирус данък на супербогатите

Повече от 80 милионера призоваха правителствата по света да наложат данък на супербогатите, за да помогнат за възстановяването на световната икономика от пандемията от коронавирус, информира АФП.

В отворено писмо групата, наричаща се "Милионери за човечеството", пишат, че трябва да им се наложат по-високи данъци незабавно.

Сред авторите на писмото са Бен Коен и Джери Грийнфийлд, сценаристът Ричард Къртис, Абигейл Дисни, Сидни Топъл и Стивън Тиндъл.

"Докато коронавирусът поразява света, милионери като нас имат важна роля в излекуването на нашия свят", подчертават те.

"Не, ние не сме тези, които се грижат за болните в интензивните отделения. Ние не шофираме линейките, които карат болните до болниците. Ние не зареждаме рафтовете в хранителните магазини и не доставяме храна от врата на врата. Но ние имаме пари, много. Сега отчаяно са необходими пари и ще са нужни години напред, докато нашият свят се възстановява от тази криза", отбелязват милионерите.

Писмото е публикувано преди срещата на финансовите министри от Г-20.

Някои държави вече обмислят налагане на по-високи данъци. Сред тях са Великобритания, Испания, Русия и Саудитска Арабия.

В изготвянето на отвореното писмо на милионерите участват групи като Oxfam, Tax Justice UK и Patriotic Millionaires./news.bg

CHF CHF 1 1.81028
GBP GBP 1 2.16418
RON RON 10 4.04314
TRY TRY 10 2.30046
USD USD 1 1.6551