Михайлович: 20 жени са убити в Сърбия за 2022 г. заради домашно насилие

ЕС и Свят 05.08.2022 19:23 Снимка: ДНЕС+

Михайлович: 20 жени са убити в Сърбия за 2022 г. заради домашно насилие

Сръбският вицепремиер Зорана Михайлович, която е и председателка на Координационния орган за равенство между половете, съобщи днес, че от началото на годината 20 жени са били убити при домашно насилие и че е необходима по-добра координация на компетентните институции, както и създаването на единен регистър на насилниците, пише вестник "Данас", цитиран от БТА.

"Държавата е приела всички важни закони, стратегии и планове за действие в тази област и жените вече са по-насърчени да докладват за насилници. Насилието над жени е огромен социален проблем, 20 жени са убити от началото на годината, над 350 от тях за последните 12 години, това са страшни данни. Необходима е по-силна координация, за да се установи имало ли е пропуски в работата, както и да има повече работа в превенцията на насилието. Това е отговорност на всички нас, на държавата и обществото като цяло. Припомням, че Координационният орган поиска спешно създаване на единен регистър на насилниците, който да съдържа всички данни за извършителя на всички форми на насилие над жени, за да може по-ефективно да се следи за прилагането на правната и стратегическата рамка", каза Зорана Михайлович.

Тя приветства инициативата на министъра на правосъдието Мая Попович и комисаря по въпросите на равенството Бранкица Янкович за изменение на Закона за наказателните санкции.

"Инициирахме и промени в Наказателния кодекс и закона за превенция на домашното насилие, според които ранните и детските бракове трябва да се третират като форма на трафик на хора и домашно насилие. Докато самотна жена е жертва на насилие или е жертва на семейно и интимно партньорско насилие, нашата работа не е завършена", допълни Михайлович.

Тя подчерта, че е важно да се работи повече за превенцията, за това младите хора да разпознават какво е насилие, за това обществото да разбере, че "насилието не е личен въпрос, да не извръщаме глави, а сме длъжни да реагираме в случаи на насилие".

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648