Мелони: Европа да не отслабва подкрепата за Украйна, докато е солидарна с Израел

ЕС и Свят 25.10.2023 16:59 Снимка: ДНЕС+

Мелони: Европа да не отслабва подкрепата за Украйна, докато е солидарна с Израел

Премиерът на Италия Джорджа Мелони съобщи, че 19 италиански граждани продължават все още да чакат да бъдат изведени от ивицата Газа, предаде Ройтерс. Мелони съобщи това по време на реч пред парламента на Италия във връзка с предстоящото й участие в срещата на върха на ЕС утре и в петък, предаде БТА. По-рано през седмицата италианският външен министър Антонио Таяни съобщи, че в ивицата Газа остават блокирани общо 19 италианци, сред които жени и деца, припомня италианското издание "Оупън онлайн".

В речта си пред парламентаристите Мелони също така заяви, че Европа не трябва да отслабва общата си подкрепа за Украйна, докато засвидетелства солидарност с Израел след опустошителната атака на "Хамас“ срещу еврейската държава, извършена на 7 октомври, предаде Ройтерс.

В същото изказване италианският премиер заяви, че подкрепя създаването на военноморска мисия на ЕС, която да патрулира покрай морските граници на блока с цел възпиране на незаконната миграция през Средиземно море от Северна Африка. "Италия ще подкрепи създаването на европейска военноморска мисия, в споразумение и сътрудничество с властите на северноафриканските държави“, заяви Мелони.

Тя добави, че Италия иска ЕС да увеличи средствата на разположение за борбата с масовата незаконна миграция в бюджетната си рамка за периода 2021-2027 г.

Мелони призова ЕС и да започне да прилага споразумението с Тунис за възпиране на потеглянията на мигранти от северноафриканската страна към ЕС.

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161