Мексиканският президент отрече да шпионира противници

ЕС и Свят 05.10.2022 10:48 Снимка: ДНЕС+

Мексиканският президент отрече да шпионира противници

Президентът на Мексико Андрес Обрадор във вторник отрече администрацията му да е шпионирала журналисти или опоненти, съобщи "Ройтерс". Изявлението му дойде след разкрития, че телефоните на най-малко трима души, разследващи нарушения на човешките права, са били заразени с шпионски софтуер Pegasus.

Анализ на дигиталния наблюдател Citizen Lab в неделя установи, че телефони, принадлежащи на двама журналисти и активист за правата на човека, са били заразени с Pegasus между 2019 и 2021 г.

Военните са извършвали разузнавателна работа, която не е била шпиониране, каза той на пресконференция, обвинявайки противниците, че използват твърденията, за да дискредитират неговото правителство.

Припомняме, че Лопес Обрадор спечели поста през 2018 г. след предизборна кампания, в която той обеща да сложи край на шпионирането на гражданите от страна на правителството и по-късно каза, че няма да използва Pegasus.

Използване на Pegasus от Мексико беше засечено от Citizen Lab през 2017 г. при бившия президент Енрике Пеня Нието, предизвиквайки тревога относно наблюдението на политици, журналисти, активисти и критици на правителството.

Pegasus принадлежи на израелската фирма за шпионски софтуер NSO Group, която обикновено продава софтуера само на правителствата или правоприлагащите органи.

Последните три предполагаеми жертви на Pegasus подадоха жалба до федералните прокурори в понеделник, като призоваха за наказателно разследване. Лопес Обрадор поиска доказателствата да бъдат предадени на властите.

Инфекциите бяха проверени от Citizen Lab, водеща група за изследване на киберсигурността в Университета на Торонто и публикувани в доклад на мексиканската група за защита на цифровите права R3D. Ройтерс не може независимо да потвърди констатациите.

Израелската NSO Group заяви, че не може да потвърди анализа на Citizen Lab, без данни, които според нея изследователската група не споделя. Отбеляза, че прекратява договорите, когато открие нередности. Министерството на отбраната на Мексико и канцеларията на главния прокурор заявиха, че не разполагат с информация за случая.

Израелският шпионски софтуер бе засечен в редица държави и скандалните разкрития доведоха до оставки.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648