Медведев: Киев все още може да приеме предложението, в противен случай настъплението ще продължи

ЕС и Свят 18.06.2024 19:37 Снимка: ДНЕС+

Медведев: Киев все още може да приеме предложението, в противен случай настъплението ще продължи

Украинските власти все още могат да приемат предложенията на руския президент Владимир Путин за мирно уреждане, в противен случай настъплението на руските войски ще продължи и ситуацията ще се промени не в полза на Киев. Това каза пред репортери заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, съобщава ТАСС.

Всяко следващо предложение, което ще бъде направено от Русия, ще бъде по-лошо от предишните за сегашните украински власти, така че те имат възможност да приемат това предложение, което беше формулирано от Владимир Владимирович Путин, и във всеки случай да се опитат да установят мир, като прекратят тази част от конфликта, каза Медведев.

"В противен случай, продължи Медведев, настъпателните действия на Русия ще продължат. „И къде ще свърши границата на този санитарен пояс, за който говори президентът на страната ни, е трудно да се каже. Вероятно всичко това няма да е в полза на сегашните украински власти. Така че трябва да побързат, докато могат“, добави той.

Въпреки това, продължи заместник-председателят на Съвета за сигурност, Киев вече отговори с отказ на конференцията в Швейцария, „отхвърляйки всякакви предложения още от вратата, връщайки дискусията в самото начало“. "Напразно. Това означава, че ще стане по-зле", заключи той.

На среща с ръководството на руското външно министерство Владимир Путин направи нови мирни предложения за разрешаване на конфликта в Украйна, предвиждащи признаване на статута на Крим, Донецката и Луганската народни републики, Запорожка и Херсонска област като региони на Руската федерация, консолидиране на извънблоковия и безядрен статут на Украйна, нейната демилитаризация и денацификация, премахване на антируските санкции.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319