Мъж в униформа се самозапали пред израелското посолство във Вашингтон

ЕС и Свят 26.02.2024 08:54 Снимка: ДНЕС+

Мъж в униформа се самозапали пред израелското посолство във Вашингтон

Офицер от военновъздушните сили на САЩ се самозапали пред израелското посолство във Вашингтон в знак на протест срещу действията на американските и израелските политици в ивицата Газа, съобщи "Ню Йорк Таймс".

Мъжът е излъчил действията си в стрийминг платформа.

Той е бил откаран в болница в критично състояние. Според говорителката на посолството Тал Наим никой от дипломатическата мисия не е пострадал.

Пилотът е заявил, че не иска да участва в "геноцид", повтаряйки лозунги, използвани от противниците на военните действия на Израел в ивицата Газа, по-специално на движението "За Палестина".

Той се залял с прозрачна течност от бутилка и запалил огън.

На полицейските служители им отне повече от минута, за да потушат пламъците.

Мъж, който се е самозапалил в неделя пред израелското посолство във Вашингтон, е получил "критични наранявания, застрашаващи живота му", се казва в публикация в X, бивш Twitter, на пожарната и спешната медицинска помощ на Вашингтон.

Докато крещял "Свободна Палестина", мъжът, облечен във военна униформа на Съединените щати, се запалил пред посолството. Посолството съобщи, че никой от служителите му не е пострадал.

Длъжностните лица ще потвърдят дали мъжът е служещ член на ВВС на САЩ или не, заяви говорителката на ВВС на САЩ Ан Стефанек пред в. "Вашингтон пост".

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612