Мащабна стачка в британските железници на фона на рекордна инфлация

ЕС и Свят 01.10.2022 19:48 Снимка: ДНЕС+

Мащабна стачка в британските железници на фона на рекордна инфлация

Британските железници почти спряха работа днес, след като основните синдикати от бранша взеха решение за нов общ ден на протести с искане за повишаване на заплатите на фона на рекордна инфлация в страната, предаде Франс прес, цитиран от БТА. Това е най-мащабната стачка от началото на годината досега.

За първи път тази година четири транспортни синдиката координират усилия за общ ден на протестни действия. Из страната ще пътуват едва 11 процента от влаковете, а много региони изобщо няма да бъдат обслужвани.

Генералният секретар на един от синдикатите - Ар Ем Ти - Мик Линч се извини чрез Би Би Си на пътниците и мотивира стачката така: "Правителството предизвика този конфликт, като предложи в условията на инфлация да бъдат съкратени работните ни места, да се намалят нашите пенсии и нашите заплати".

Британските домакинства са изправени пред инфлация от близо 10 на сто и се чудят дали ще могат да се отопляват през зимата и дали ще могат да изплащат заемите си за жилище. Въпреки че бе обявено замразяване на тавана на цените в енергийния сектор, за година те нараснаха двойно и правителството, встъпило в длъжност преди по-малко от месец, е по-непопулярно от всякога.

Стачката може да възпрепятства пристигането в Лондон на феновете на "Арсенал" и "Тотнъм" в деня на дербито между двата футболни клуба. Тя се провежда и ден преди в Бирмингам да започне годишният конгрес на консервативната партия, а утре се очаква и Лондонският маратон, привличащ десетки хиляди хора в британската столица.

От юни насам железничари, докери, пощальони, адвокати и служители по чистотата засилиха стачните си действия с искания за по-високи заплати заради кризата с инфлацията и поскъпването на живота. Редица синдикати обявиха временно прекъсване на стачните прояви след смъртта на кралица Елизабет Втора, но след като тя бе погребана, те подновиха борбата с нови сили.

За идната седмица са насрочени нови стачки в железниците и в лондонското метро.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648