Манфред Вебер: Недопускането на Андрей Ковачев в РСМ е безпрецедентно и неприемливо

ЕС и Свят 08.05.2023 16:27 Снимка: ДНЕС+

Манфред Вебер: Недопускането на Андрей Ковачев в РСМ е безпрецедентно и неприемливо

„Категорично осъждаме отказа за влизане на евродепутата Андрей Ковачев на 6 май в Северна Македония. Това е безпрецедентно и неприемливо. Призоваваме правителството на Северна Македония спешно да изясни ситуацията. Темата ще бъде повдигната днес на пленарно заседание на ЕП този следобед“

Това написа в профила си в Туитър лидерът на ЕНП Манфред Вебер. Пленарното заседание на Европейският парламент тази вечер ще започне с обсъждане на обстоятелствата по недопускането на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП. Обсъждането започва в 17.00 местно време, или 18.00 българско.

Вчера ГЕРБ съобщиха, че ще сезират ЕС заради отказа на Северна Македония да пусне на своя територия евродепутата д-р Андрей Ковачев, който е и говорител на групата на ЕНП в Европейския Парламент.

От външното министерство в Скопие посочиха като причина, че Ковачев и останалите българи не отговаряли на условията за влизане в страната.

„Македонската полиция няма да допусне нито сега, нито занапред някой да нарушава обществения ред и спокойствие и да обижда и злепоставя гражданите и държавата. Такива лица няма да бъдат допускани да влизат на територията на държавата”, обясни говорителят на Министерството на вътрешните работи в РСМ Тони Ангеловски.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482