Маккарти застана зад Тръмп на предстоящите президентски избори

ЕС и Свят 09.12.2023 13:38 Снимка: ДНЕС+

Маккарти застана зад Тръмп на предстоящите президентски избори

Бившият председател на Камарата на представителите на американския Конгрес, Кевин Маккарти, обяви своята подкрепа за бившия републикански президент Доналд Тръмп на предстоящите президентски избори, съобщава "Асошиейтед прес".

Маккарти, който се оттегли от поста след скандал, изрази идеята да стане част от кабинета на Тръмп, ако последният спечели и се върне в Белия дом след предстоящите избори. В интервю за Си Би Ес, Маккарти каза, "Ще подкрепя президента Тръмп" и добави, "Ако става дума за подходящата позиция и аз съм най-добрият за този пост, тогава да".

След атаката срещу сградата на Конгреса от поддръжници на Тръмп на 6 януари 2021 г. Маккарти първоначално нарече това "един от най-тъжните дни, които е преживявал, откакто е в Конгреса" и упрекна за случилото се бившия президент. Но няколко седмици по-късно двамата оправиха отношенията си.

Маккарти беше отстранен от поста на председател на Камарата на представителите през октомври след загубата на подкрепата на някои от най-десните членове на Републиканската партия. Той бе избран за член на Конгреса през 2007 г. и прекара многогодишна кариера в ръководството на Републиканската партия в Камарата на представителите преди да стане най-високопоставения републиканец в Конгреса.

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878