Македонски вицепремиер: Очакваме положителни сигнали за започване на преговори

ЕС и Свят 01.12.2021 11:29 Снимка: ДНЕС+

Македонски вицепремиер: Очакваме положителни сигнали за започване на преговори

Имаме информация, ветото на България ще падне, твърди Артан Груби

През декември Република Северна Македония /РСМ/ ще получи положителни сигнали за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз, посочва македонският вицепремиер Артан Груби, съобщава alsat.mk.

„Ние сме оптимисти, защото имаме информация. Имаме пълна информация за случващото се между Скопие и София и това нещо ни вдъхва пълно доверие, че този въпрос може да бъде решен. Ние се опитваме на срещата на върха на ЕС на 14-ти декември да получим първият положителен сигнал, който ще ни отвори вратите“, твърди Груби пред местната телевизия „Алсат“. Той изтъква, че страната му е изготвила отговори, които ще бъдат приемливи за българските позиции и ще доведат до премахване на ветото.

„Нашата цел е през месец януари, февруари или март следващата година този въпрос да бъде решен, а през следващите месеци догодина да се проведе и първата междуправителствена конференция, с която на практика ще започнат преговорите за членство в ЕС.

По отношение на бъдещето на управляващата коалиция след загубата на местните избори през месец октомври Груби очаква „увеличение на парламентарната подкрепа“. „СДСМ и ДСИ имат четиригодишно споразумение за управление“, напомни още Артан Груби. По думите му местните избори не са свързани с централната власт, а управляващото мнозинство е стабилно.

„Направихме доста крачки напред в полза на държавата. Зоран Заев е ключовата фигура за европейската перспектива на Македония“, подчерта вицепремиерът. Според него албанската формация „Алтернатива“ е добре дошла в управляващата коалиция./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448