Мадрид е огнище на пандемията, обмисля въвеждане на карантина по райони

ЕС и Свят 16.09.2020 17:45 Снимка: ДНЕС+

Мадрид е огнище на пандемията, обмисля въвеждане на карантина по райони

Мадрид ще въведе карантина на избирателен принцип в някои райони с по-голямо разпространение на новия коронавирус, съобщиха днес местните здравни власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Мерките в испанската столица, включително ограниченията за придвижване, най-вероятно ще засегнат южните работнически квартали, където броят на заразените не спира да нараства от миналия месец, заяви на пресконференция заместник-ръководителят на регионалната здравна служба Антонио Сапатеро, предава БТА.

"Мадрид иска да бъде изравнена кривата преди настъпването на есента и усложненията, които може да донесе студеното време", каза Сапатеро и уточни, че решението за параметрите на предстоящите "драстични мерки" ще бъде взето до уикенда.

Здравният инспектор каза, че хората пренебрегват предпазните мерки, като организират големи събирания, често забравяйки за физическата дистанция и носенето на маска. Полицията ще следи за спазването на задължителната самоизолация, подчерта той.

Най-малко 90 човека в Мадрид са хванати да нарушават карантината, след като са дали положителна проба за коронавируса, съобщи регионалното правителство.

В испанската столица и нейните околности, където живеят 6,6 милиона души, са регистрирани близо една трета от новите случаи в страната, които изглежда се стабилизират на ниво от средно 8200 на денонощие през последната седмица.

С общо над 600 000 регистрирани заразени и повече от 30 000 починали Испания е най-тежко засегната от коронавируса европейска държава. Според някои експерти сега страната преживява втора вълна на епидемията, отбелязва АП./БТА

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.12856
RON RON 10 4.01723
TRY TRY 10 2.17508
USD USD 1 1.67279