МААЕ заподозря, че Северна Корея пак произвежда плутоний за ядрени оръжия

ЕС и Свят 30.08.2021 12:46 Снимка: ДНЕС+

МААЕ заподозря, че Северна Корея пак произвежда плутоний за ядрени оръжия

Ceвepнa Kopeя вероятно e възобновила работата на ядpения peaĸтop в Йонбьон, зa ĸoйтo ce cмятa, чe пpoизвeждa плyтoний зa ядpeни opъжия. Toвa ce пocoчвa в годишния дoĸлaд нa Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), cъoбщaвa "Ройтерс".

"От началото на юли има признаци, включително източване на вода от охладителната система, сочещи, че реакторът работи", заявяват от МААЕ.

Смята се, че 5-мегаватовия реактор в Йонбьон е спрян през декември 2018 г. Евентуалното му задействане може да означава, че Пхенян продължава да работи по ядрената си програма в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Йонбьон е основният ядрен комплекс на Северна Корея. Той преустанови работа около срещите на лидера Ким Чен-ун с тогавашния американски президент Доналд Тръмп. Пхенян предлагаше и окончателно затваряне на комплекса в замяна на отпадането на икономическите санкции срещу азиатската страна - сделка, която Ким Чен-ун и Тръмп обаче така и не постигнаха.

От 2006 г. Съветът за сигурност на ООН прие няколко резолюции, с които се санкционира Северна Корея в опит да се притисне страната да се освободи от ядрените оръжия. Същевременно САЩ налагат едностранни санкции, ограничаващи още повече икономически дейности, главно в отговор на кибератаки от Северна Корея./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448