"Ляв" милионер, спасил се от талибаните в Кабул, може да е новият премиер на Норвегия

ЕС и Свят 15.09.2021 11:50 Снимка: ДНЕС+

"Ляв" милионер, спасил се от талибаните в Кабул, може да е новият премиер на Норвегия

Милионерът Йонас Гар Стьоре, който иска се справи с неравенството в Норвегия и проведе кампания, насочена към "обикновените хора", може да е следващият премиер на Норвегия, съобщи БТА.

Мултимилионерът лейбърист, завършил парижкия университет Сианс По, обаче няма много общо с обикновените хора.

След победата на лявата опозиция на парламентарните избори, 61-годишният Стьоре по всяка вероятност ще поеме управлението на правителството на богатото скандинавско кралство.

За да спечели, той поведе борба срещу "социалното неравенство" в Норвегия, където обаче броят на милиардерите се е увеличил повече от два пъти при управлението на отиващото си дясно правителство.

"Сега дойде времето на обикновените хора", заяви той. Това е донякъде неестествен кръстоносен поход за човек, който има значително богатство - над 140 млн. крони (близо 14 млн. евро), и който често е критикуван, че изглежда като десен.

"Финансовите ми възможности не са обичайните, но много неща у дома са съвсем обикновени", каза той пред АФП.

Женен с три деца, Стьоре дължи богатството си на продажбата на семейния бизнес - производство на печки, спасен от фалит от дядо му.

Той е и политически наследник на Йенс Столтенберг, в чието правителство е бил министър на външните работи (2005-2012 г.), а след това и на здравеопазването (2012-2013 г.).

Когато през 2014 г. неговият приятел и наставник стана шеф на НАТО, той го замени начело на Работническата партия, което обаче не се харесва на всеки.

Неговите милиони, блестящото му образование - в Института за политически науки в Париж, след това кратък престой в Лондонското училище по икономика и изследователски пост в Харвард, както и видът му на заможен технократ и дори фактът, че е франкофон, му създават елитарен имидж, будещ известно неодобрение, особено сред лявото крило на партията.

"Той е политически лидер, на когото малко се присмиваха, интелектуалец, когото в Работническата партия смятат за малко избухлив, но той се справя добре в тази кампания", каза политологът Йоханес Берг преди изборите.

"Йонас е изключителен човек", каза Йенс Столтенберг, когато му предаваше лидерския пост в партията, и добави: "Той знае много неща и има голям капацитет за работа, който съчетава с дарбата да прави хората около него щастливи".

Прясно дипломиран, Стьоре трупа опит като помощник на Гру Харлем Брунтланд, когато тя е министър-председателка, а след това и директорка на Световната здравна организация (СЗО).

За известно време е начело на норвежкия Червен кръст, а после става външен министър и благодарение на успехите си си спечелва прякора - Супер Йонас, който не харесва.

След като направи Далечния Север свой приоритет, работи за укрепване на връзките със съседна Русия. "Виждам го едва ли не по-често от жена си", пошегува се руският му колега Сергей Лавров.

През 2010 г. двамата министри разрешиха дълъг спор за морската граница между двете държави и с това разшириха зоните за петролни проучвания в Баренцево море.

Този период обаче е белязан и от драми. В хотел "Серена" в Кабул, е нападнат от талибаните през 2008 г., докато той беше отседнал там. Стьоре успя да се спаси, като намери убежище в защитена стая, но шест души изгубиха живота си.

И на остров Ютьоя, когато Андерш Беринг Брайвик откри огън по участници в летен лагер на младежката организация на Работническата партия на 22 юли 2011 г., ден след посещението там на Стьоре, който бе една от обявените цели на десния екстремист. /БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448