Лукашенко: Путин ще даде ядрено оръжие на всеки, който се присъедини към нашия съюз

ЕС и Свят 29.05.2023 09:53 Снимка: ДНЕС+

Лукашенко: Путин ще даде ядрено оръжие на всеки, който се присъедини към нашия съюз

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Казахстан и други постсъветски държави могат да се присъединят към съюза на Русия и Беларус, за да получат достъп до ядрени оръжия. Лукашенко подчерта, че това е негова лична позиция, а не официално изявление.

"Не мисля, че президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев се притеснява от това. Но ако е така, никой не е против Казахстан и други страни да имат толкова близки отношения, колкото имаме с Руската федерация", заяви Александър Лукашенко в интервю за предаването "Москва. Кремъл". Путин".

"Трябва да се присъединят към съюза на Беларус и Русия - и ще има ядрени оръжия за всички", добави той. Лукашенко нарече това "уникален шанс" за страните да се обединят.

На 24 май по време на сесията на Евразийския форум президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев отбеляза, че в световната политика се е появил феноменът на формулата "две държави - една държава" - Съюзна държава на Русия и Беларус с "едно съюзно правителство, с един съюзен парламент" и общи ядрени оръжия. 

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319