Лорд Хамилтън: Бих бил благодарен, ако Путин използва ядрено оръжие в Украйна

ЕС и Свят 24.06.2024 17:33 Снимка: ДНЕС+

Лорд Хамилтън: Бих бил благодарен, ако Путин използва ядрено оръжие в Украйна

В интервю за берлинския ежедневник Der Tagesspiegel, дадено в кулоарите на първия Черноморски форум за сигурност в Одеса, бившият министър на армията на Великобритания лорд Хамилтън подчерта, че целта на Запада в Украйна е не победа на последната, а сдържане на Русия, предава "Фокус".

На въпрос дали съюзниците на Киев правят всичко възможно, за да помогнат на страната да спечели конфликта, лорд Хамилтън отговори: "Не, определено не. Очевидната цел на Запада не е Украйна да спечели, а да сдържи Путин."

"Важно е да съдим за Запада по това, което всъщност прави, а не по това, което казва. Ние много бавно произвеждаме технологиите, от които украинците се нуждаят, за да спечелят тази война. И това много ме притеснява. Войните се печелят с две неща – с решителност и с технология“, обясни британският политик.

По думите на лорда "на украинците им липсва нашата решителност. Те показаха, че правят всичко възможно, за да защитят страната си. Но за това им трябват западни технологии. И ние изоставаме. Навсякъде има закъснения, било то за танкове Leopard или за изтребители F-16. Западът непрекъснато ограничава възможностите на Украйна, въпреки че разполагаме с технологии, с които страната реално може да спечели войната. F-35 е единственият изтребител от пето поколение. Може да защити 11 други видове самолети. Следователно трябва да се използва. Много хора, вземащи решения, изглежда не разбират пред какво ще се изправим, ако Украйна загуби тази война“.

Британският политик е уверен, че евентуална победа на Русия ще окаже огромно въздействие върху редица страни в Европа.
"Като се започне от Република Молдова, която в този случай ще бъде под голяма заплаха. А това значително ще отслаби позициите на Европа и САЩ. Китай със сигурност ще се възползва от това. За Пекин една руска победа ще превърне Запада в книжен тигър. Това значително би увеличило вероятността от война за Тайван“, прогнозира той.

Лордът обяснява и причините за "сдържаността“ на Запада: "Правителствата многократно са изразявали опасения, че един по-устойчив подход може да доведе до ескалация, че Путин може да разположи ядрени оръжия с малък обсег. Но не мисля, че ще поеме този риск. Интересното е, че точно когато изглеждаше, че Украйна може да загуби Харков, американците обявиха пакет от помощ за Украйна в размер на 61 милиарда евро. Изглежда, че ситуацията ще трябва да се влоши много, за да може Западът да предприеме по-решителен подход. Не се взема предвид колко украински живота ще бъдат загубени в резултат на това. Ние позволяваме на Путин да диктува условията на тази война“.

Хамилтън не се притеснява от ескалация на конфликта: "САЩ ясно показаха, че ако бъдат използвани ядрени оръжия, те ще отговорят с масивна конвенционална контраатака. Ужасно е, но почти бих бил благодарен, ако Путин използва ядрено оръжие с малък обсег в Украйна. Това ще струва много животи, но ще сложи край на войната и ще спаси много животи в дългосрочен план. Защото тогава Западът вече няма да може да стои и да наблюдава, а ще бъде принуден да се намеси“.

Лорд Арчибалд Хамилтън от Епсом (82-годишен) е държавен министър на Въоръжените сили в Министерството на отбраната на Обединеното кралство от 1988 до 1993 година. От 1978 година до 2001 година той е член на Камарата на общините от редиците на консерваторите. От 2005 година е член на Камарата на лордовете.

Още по темата

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599