Лиз Тръс: Заплахите на Путин са фалшиви

ЕС и Свят 25.09.2022 19:22 Снимка: ДНЕС+

Лиз Тръс: Заплахите на Путин са фалшиви

Великобритания и нейните съюзници не бива да се вслушват в "дрънкането на оръжия" от страна на руския президент Владимир Путин, призова британската министър-председателка Лиз Тръс, цитирана от Ройтерс.

В сряда Путин нареди частична военна мобилизация във връзка с войната в Украйна и заплаши да използва ядрени оръжия.

В излъчено днес интервю за телевизия Си Ен Ен Тръс, която зае поста в началото на този месец, каза, че руският президент е мобилизирал още войници, защото не печели войната. "Не трябва да се вслушваме дрънкането на оръжия от негова страна и фалшивите му заплахи. Вместо това трябва да продължим да налагаме санкции на Русия и да подкрепяме украинците", призова тя.

Британската министър-председателка се обяви за засилване на координацията с останалите съюзници от Г-7 в светлината на нарасналите заплахи от страна на авторитарни режими. Ще направим така, че Тайван да може да се защитава сам срещу Китай, обеща тя.

Лиз Тръс обеща да работи за уреждане на отношенията между Великобритания и Европейския съюз след Брекзит по пътя на преговорите.

"С президента (на САЩ Джо) Байдън сме съгласни, че е жизненоважно да бъде защитено Споразумението от Разпети петък за Северна Ирландия", даде да се разбере британската министър-председателка.

Тръс и Байдън вече обсъдиха въпроса в сряда в кулоарите на 77-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Решена съм да направя специалната връзка (на Великобритания) със САЩ още по-специална", подчерта британската министър-председателка в интервюто си за американската телевизия, предаде БТА.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648