Лидерите на Гърция и Турция Мицотакис и Ердоган ще се срещнат в Ню Йорк днес

ЕС и Свят 20.09.2023 12:06 Снимка: ДНЕС+

Лидерите на Гърция и Турция Мицотакис и Ердоган ще се срещнат в Ню Йорк днес

Днешната среща между лидерите на Гърция и Турция в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк се очаква да потвърди взаимната воля за спокойствие в двустранните отношения и за приемственост и последователност в процеса на подобряване на гръцко-турските отношения, посочва гръцката национална телевизия ЕРТ.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще проведат втората си среща от "новата ера на гръцкото-турските отношения“ след срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс, предава БТА.

Според информацията се очаква на срещата на четири очи между двамата лидери те да обсъдят пътната карта за следващите контакти.

Тя включва равнището на политическия диалог, прилагането и укрепването на мерките за изграждане на доверие, които ще бъдат стартирани в близкото бъдеще, насърчаването на положителния дневен ред в широк кръг от области като туризъм, корабоплаване, инвестиции, климатична криза и Висшия съвет за сътрудничество, който ще се проведе до края на годината в Солун в присъствието на Мицотакис и Ердоган.

Гръцкият правителствен говорител Павлос Маринакис заяви, че това е важна среща и добави, че Гърция, както отбелязва и самият премиер, е без никакво намерение да отстъпи по въпроси, свързани с националния суверенитет.

Срещата между Мицотакис и Ердоган беше предшествана от разговор между външните министри на Гърция и Турция Йоргос Герапетритис и Хакан Фидан, които се срещнаха вчера в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361