"Леново" отчита най-големият спад на приходите си от 14 години насам

ЕС и Свят 17.02.2023 18:18 Снимка: ДНЕС+

"Леново" отчита най-големият спад на приходите си от 14 години насам

Приходите на китайската технологична група "Леново" (Lenovo Group) са се сринали с 24 на сто през третото тримесечие на миналата година, което представлява най-значителният подобен спад от 14 години насам. Компанията заяви, че на фона на намаленото глобално търсене на потребителска електроника, ще се стреми да намали разходите си като предприеме промени в работната си сила, съобщи Ройтерс.

Най-големият производител на персонални компютри в света съобщи, че приходите му през тримесечието октомври-декември 2022 г. са били 15,3 милиарда долара, или 24 на сто по-малко спрямо същото тримесечие на предходната година. Резултатите останаха под средната оценка на консултантската компания "Рефинитив" (Refinitiv) за приходи в размер на 16,39 милиарда долара.

Пандемията от КОВИД-19 през 2020 г. осигури огромен тласък на продажбите на електроника на "Леново" и неговите конкуренти по целия свят, тъй като много хора избраха да работят дистанционно и замениха или подобриха компютрите си.

Търсенето обаче започна да намалява и приходите на китайската корпорация започнаха да се свиват през тримесечието от юли до септември 2022 г.

Главният изпълнителен директор на групата Ян Юанцин заяви по време на разговор с анализатор, че целият пазар на компютри и мобилни устройства е претърпял "сериозен спад" през последното тримесечие и компанията се стреми да намали разходите и да подобри ефективността си.

"Леново" се стреми да намали оперативните си разходи с приблизително 150 милиона долара, за да постигне средносрочна цел за удвояване на нетния марж, добави Уонг Уай Минг, главен финансов директор.

Той обясни, че "това включва цялостно намаляване на оперативните разходи, както и корекции на работната сила, когато това е необходимо и подходящо". Уонг обаче не уточни дали това ще означава съкращения на служители.

Неотдавна конкуренти на компанията, като американските производители "Дел текнолоджис" (Dell Technologies Inc) и "Хюлет пакард" (Hewlett Packard), обявиха, че ще съкратят персонал.

"Дел" съобщи, че планира да съкрати около 6650 работни места, или 5 на сто от глобалната си работна сила, докато "Хюлет пакард" очаква да съкрати до 6000 работни места до края на финансовата 2025 г., или около 12 на сто от служителите си по света.

Нетният доход на "Леново", изплащан към акционерите за тримесечието октомври-декември, рязко е намалял с 32 на сто до 437 милиона долара. Днес акциите на компанията, търгувани на борсата в Хонконг, изтриха 3,14 на сто от стойността си, предаде БТА.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993