Лавров пристигна за срещата на ОССЕ в Скопие

ЕС и Свят 30.11.2023 08:47 Снимка: ДНЕС+

Лавров пристигна за срещата на ОССЕ в Скопие

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Северна Македония, където от 30 ноември до 1 декември ще се проведе заседание на Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщава "Интерфакс".

Самолетът на руския министър кацна в Скопие рано сутринта в четвъртък.

ТАСС допълва, че дължината на маршрута на министерския самолет е била около 4 хиляди км, а пътуването е продължило повече от пет часа. Самолетът на Лавров е прелетя над Турция и Гърция, въпреки че предварително се очакваше маршрут през България. Както научи ТАСС, българската страна е отказала да допусне прелитане на самолета на ръководителя на руското външно министерство, ако на борда е официалният представител на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

В нотата на българското външно министерство, с която агенцията разполага, се посочва по-специално: "Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и придружаващата го делегация в съответствие с бележката. Разрешението не се отнася за директора на информационния отдел и печата на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, която фигурира в списъка на санкциите, в съответствие с действащото законодателство на ЕС."

Захарова съобщи по-рано, руското външно министерство е получило редица заявки за двустранни срещи, като в програмата на министъра са предвидени както многостранни, така и двустранни събития.

По време на брифинг предния ден официалният представител на руското външно министерство отбеляза, че САЩ и някои държави от ОССЕ "правят всичко, за да попречат на нормалното участие" на Русия в организацията, но Москва прави всичко необходимо за изграждане на работа в Министерския съвет "по конструктивен начин".

Участието на Лавров вече предизвика разногласия. 

Припомняме, че Украйна,  Латвия, Литва и Естония по-рано обявиха, че няма да участват, ако Лавров участва в него. Както каза пред репортери заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко, това решение по никакъв начин няма да повлияе на съдбата на организацията.

Не се предвижда двустранна среща с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, чийто самолет получи разрешение да прелети през територията на България на път за Скопие. Това заяви във вторник вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел. 

"Не всички членове на делегацията на Лавров са получили разрешение да преминат през българското въздушно пространство за срещата на ОССЕ в Скопие. София никога не би си позволила да даде разрешение за прелитане през въздушното пространство, ако нямаме ясна представа за състава на делегацията.", каза Габриел. 

CHF CHF 1 2.05444
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 5.80215
USD USD 1 1.80961