Лавров обвини сирийската опозиция в екстремизъм

ЕС и Свят 26.02.2013 12:42

Руският външен министър Сергей Лавров разобличи екстремизма на сирийската опозиция и я обвини, че залага на военно решение на кризата и възпрепятствайки всякакъв опит за диалог.

"В момента екстремистите са преобладаващият елемент в редовете на опозицията. Те залагат на военно решение и блокират всеки опит, който води към диалог", заяви Лавров на пресконференция. "Само преди няколко дни ни се струваше, че са налице ясни условия страните в конфликта да седнат на масата за преговори и да започна дискусия за бъдещето на страната", заяви със съжаление Сергей Лавров. Сирийската тема ще е в центъра на разговора му днес следобед с американския първи дипломат Джон Кери в Берлин.

"По време на телефонен разговор с него аз останах с впечатление, че той разбира сериозността на ситуацията", посочи руският външен министър. "Ние не се отказваме. Очевидно, ние не можем да разрешим този проблем вместо сирийците, но в нашите контакти с други страни чувстваме растящо безпокойство", добави той.
Вчера режимът на Башар Асад за първи път заяви, че е готов на диалог с въоръжените бунтовници за слагане край на конфликта, но те отхвърлиха всякакви преговори, преди Асад да се оттегли и армията да напусне градовете.

Русия е единствената велика сила, която поддържа тесни отношение с режима в Дамаск, на който доставя оръжия, и засега блокира заедно с Китай всички проекти за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща режима на президента Асад. Според световната организация за близо 2 години конфликтът в Сирия е взел почти 70 000 жертви. /АФП - БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448