Лавров е похвалил предложенията на Китай за постигане на мир в Украйна

ЕС и Свят 19.09.2023 14:51 Снимка: ДНЕС+

Лавров е похвалил предложенията на Китай за постигане на мир в Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров е похвалил предложенията на Китай за прекратяване на огъня и постигане на мир в Украйна и за връщане на двете страни в конфликта на масата за преговори, съобщи китайското външно министерство, цитирано от ДПА.

Лавров се срещна с китайския си колега Ван И в Москва, където руският първи дипломат подчерта, че мирните предложения вземат предвид опасенията в сферата на сигурността на всички засегнати страни и са благоприятни за изкореняването на причините за конфликта, допълни днес в изявление министерството.

През февруари Китай представи предложения за мир в Украйна, призоваващи за спиране на огъня и преговори. Високопоставени западни дипломати и експерти реагираха със скептицизъм и разочарование, като казаха, че документът от 12 точки не предлага никакви нови инициативи, посочва ДПА.

По време на вчерашната среща Ван и Лавров са отбелязали ролята на техните две страни в световната политика, съобщи китайското външно министерство.

Като постоянни държави членки на Съвета за сигурност на ООН Китай и Русия споделят отговорността за "запазването на глобалната стратегическа стабилност и насърчаването на световното развитие и напредък", се казва още в изявлението на министерството.

Москва и Пекин имат сходни позиции по отношение на САЩ и уреждането на конфликта в Украйна, съобщи вчера руското външно министерство, цитирано от Франс прес.

В изявление, публикувано след разговор между Лавров и Ван И, министерството припомни близките връзки, които обединяват двете страни.

В прессъобщението се подчертават техните "сходни“ позиции пред "действията на САЩ на международната сцена, включително с мерките с антируски и антикитайски характер“.

„Страните обсъдиха подробно текущото състояние на ситуацията в Украйна, като отбелязаха безполезността на опитите за разрешаване на конфликта, без да се вземат предвид интересите на Русия и още повече, без участието на Русия“, се пояснява в изявлението.

Освен това Лавров е информирал китайския си колега за "основните резултати" от посещението в Русия на севернокорейския лидер Ким Чен-ун от 12 до 17 септември, докато Ван И е информирал руския си колега за разговорите си с Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на американския президент Джо Байдън, състояли се в Малта.

Москва и Пекин често се хвалят с партньорството си, както и с икономическото и военното си сътрудничество "без граници", посочва АФП.

Що се отнася до конфликта в Украйна, Китай се опитва да се позиционира като неутрална страна, въпреки заявената подкрепа за Кремъл.

"Трайното добросъседство и приятелство, всеобхватното стратегическо и взаимноизгодното сътрудничество между Китай и Русия ще продължат да допринасят за развитието и възраждането на всяка страна“, каза Ван на руския си колега, цитиран от агенция Синхуа, предаде БТА.

Ван И е в Русия от вчера за обсъждане с висши руски представители на въпроси, свързани със сигурността. Предвижда се посещението му да продължи до четвъртък. То е по покана на секретаря на Съвета за сигурност на Русия, Николай Патрушев, посочва АФП.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648