Лагард: Бизнесът се нуждае от повече жени лидери

ЕС и Свят 18.09.2020 14:53 Снимка: ДНЕС+

Лагард: Бизнесът се нуждае от повече жени лидери

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви днес, че все още има твърде малко жени на висши ръководни постове и че пандемията от коронавирус е изострила проблема.

„Все още има твърде малко жени в управлението в световен мащаб, особено в икономическата и финансовата сфера, включително в централните банки“, каза тя в интервю за френския икономически седмичник „Challenges“.

Лагард, първата жена шеф в историята на ЕЦБ, се оплака, че 19-те централни банки в еврозоната се управляват от мъже и че тя и нейната германска колежка Изабел Шнабел са единствените жени в 25-членния управителен съвет на ЕЦБ.

„Не трябва да е така!“, отсече Лагард, цитирана от АФП.

Защитавайки промените на работното място, Лагард заяви, че мъжете трябва да бъдат насърчавани да ползват отпуск по бащинство и той да им се предоставя за “по-дълги периоди от сегашното им право от няколко дни или седмици”.

Отбелязвайки, че разликата в заплащането между половете все още е 13% процента сред богатите страни от ОИСР, Лагард посочи също, че „неравенството между половете все още съществува по отношение на достъпа до пазара на труда“.

„И коронавирусът изостри проблем“, каза тя.

“По време на блокирането (жените) са били активни на всички фронтове, принудени да работят, докато се грижат за децата си, да не говорим за справяне със заплахата от домашно насилие. Както във всяка икономическа криза, те са изложени на по-голям риск да загубят работата си или от намаляване на заплатите им.”

Въпреки че Лагард заяви, че мъжете шефове назначават все повече жени на висши длъжности, истинската промяна в манталитета ще настъпи, “когато никой мъж или жена не поставя под въпрос легитимността на жената, заемаща ръководна позиция”.

Откакто в края на миналата година пое главната роля в ЕЦБ, 64-годишната Лагард многократно говори по въпроси, свързани с пола.

През юли тя каза, че жените лидери – включително германският канцлер Ангела Меркел и премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн – вършат по-добра работа в справянето с коронавирусната криза.

„Бих казала, че за себе си научих, че жените са склонни да вършат по-добра работа“, каза бившият френски финансов министър и ръководител на Международния валутен фонд, като похвали жените за честната им комуникация и за това, че са показали, че им пука./БГНЕС

CHF CHF 1 1.80878
GBP GBP 1 2.19438
RON RON 10 4.01254
TRY TRY 10 2.08337
USD USD 1 1.64355