Кустурица пред Путин: Благодаря ви за личната историческа справедливост

ЕС и Свят 03.04.2024 18:28 Снимка: ДНЕС+

Кустурица пред Путин: Благодаря ви за личната историческа справедливост

Известният сръбски режисьор Емир Кустурица е бил приет вчера от руския президент Владимир Путин, съобщават днес белградските издания, цитирани от БТА.

Известният сръбски режисьор Емир Кустурица е бил приет вчера от руския президент Владимир Путин (Източник: kremlin.ru)

Руският лидер заявил по време на срещата, че Западът обвинява Русия за края на колониализма в света, но този процес е бил неизбежен.

"Историческите фобии все още са налице. Тези исторически фобии все още ги има, някои все още обвиняват Русия, защото някой някога е загубил колониалната власт. Те не спират, условно казано, да се обиждат, че сме помогнали на народите на Африка, Латинска Америка и Азия да се надигнат, да се борят за свобода, смятайки, че Русия е виновна за краха на колониализма.

Но това съвсем не е така", подчертал Путин, цитиран от вестник " Вечерне новости".

Кустурица благодари на Путин за "историческата справедливост" в Украйна (Източник: kremlin.ru)

На срещата с Путин в Кремъл Кустурица заявил:

"Искам да ви благодаря за вашата лична историческа справедливост, която ние славяните винаги сме имали. Това, което се случва в Украйна - това е борба за всички нас. Видяхме какво се случи с бандеровците в Хърватия, когато изгониха 230 000 сърби. Мисля, че тази аналогия е много важна за всички", отбелязва режисьорът.

По време на срещата Кустурица заявил още, че планира да заснеме "руски триптих" от три филма по Фьодор Достоевски, Николай Гогол и Лев Толстой, както и да завърши работата по "Лавър" по романа на Евгений Водолазкин, отбелязвайки, че след това може да приключи неговата кариера, съобщава вестник " Курир".

"Имам идея да направя триптих в новия свят, руски триптих, три филма.

Първият се казва "Инженерът на леките разходки" - това е моята съвременна версия на Достоевски.

След това моята версия на Гогол "Как Иван Иванович се разгневи на Иван Никифорович" - много забавна и мисля, че е важно да я направя сега.

И третият филм "Казаци" на Лев Николаевич Толстой", казал Кустурица. Путин нарекъл тези идеи "интересни" и добавил, че заслугите на Кустурица са очевидни. "Що се отнася до креативността, разбира се, тези идеи са много интересни и нека поговорим за тях", заявил Путин.

Руският лидер също така оценил, че е рано да се говори за край на кариерата на сръбския режисьор.

"Що се отнася до края на кариерата ви, струва ми се, че е твърде рано да говорите за това", заявил Путин, цитиран от белградския вестник "Курир".

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853