Кулеба разочарован: НАТО се страхува да не ядоса Путин

ЕС и Свят 26.05.2022 09:26 Снимка: ДНЕС+

Кулеба разочарован: НАТО се страхува да не ядоса Путин

Мнозина членки на НАТО са загубили моралната и професионална основа да коментират Украйна. Това заяви министърът на външните работи Дмитро Кулеба в рамките на Световния икономически форум в Давос, предаде "Укринформ".

"Когато има политическо решение, че "те ни принадлежат, ние сме част от едно" - останалите ще бъдат. Докато няма такова политическо решение, чувате стотици аргументи защо това е невъзможно. Разбираме как работи. Но вярвам, че мнозина в НАТО са загубили моралната и професионална основа да правят каквито и да било коментари за Украйна", каза външният министър.

Според него НАТО като институция не прави нищо в подкрепа на Украйна.

"Решението на самия Алианс е да не позволи на НАТО като институция да действа при тези обстоятелства поради спокойствието относно НАТО и Русия във войната, но отново, когато става дума за влизането на Финландия и Швеция, никой не отбелязва че това увеличава риска НАТО и Русия да се приближават до война помежду си", каза Кулеба, като подчерта, че вижда "елемент на лицемерие" в това.

На 24 май генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Алиансът ще продължи да подкрепя Украйна в нейното право на самозащита, ще засили мерките за сдържане на източния си фланг, но в Украйна няма да има войски на НАТО.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648