Куба произвежда 100 млн. COVID ваксини за няколко държави

ЕС и Свят 21.01.2021 19:20 Снимка: ДНЕС+

Куба произвежда 100 млн. COVID ваксини за няколко държави

Няколко държави, сред които Венецуела, Виетнам, Индия, Иран и Пакистан са заинтересовани от разработената от Куба ваксина Soberana-2 срещу COVID-19, съобщи институтът Finlay. Медикаментът обаче все още е в процес на клинични изпитвания.

Кубинският институт Finlay се готви да произведе 100 милиона дози от ваксините си срещу COVID-19 тази година - за развиващи се страни, както и за нуждите на национално ниво.

"Реорганизираме производствения си капацитет, защото наистина имаме голямо търсене на ваксината и трябва да се подготвим сами", заяви Висенте Верес, директор на института, пред журналисти на обиколка в лабораторията в сряда.

Институтът за ваксини Finlay има двама кандидати за ваксина в процес на разработка, Soberana 01 и Soberana 02. Вторият в момента е във фаза II, според Световната здравна организация (СЗО).

Други кубински биотехнологични лаборатории работят върху още две ваксини, Abdala и Mambisa. Няколко ваксини във фаза III са одобрени за спешна употреба и са част от програмите за масова имунизация. Сред тях са тези, разработени от Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca.

Куба, с население около 11,5 милиона, ще се нуждае само от част от общото количество 100 милиона за своите вътрешни нужди.

Вторият етап от проучванията фаза II на Soberana 02 започна тази седмица в поликлиника - държавен медицински център - в столицата Хавана, с около 900 тествани субекта. Предишният етап включваше около 100 души.

Но Верес добави, че през следващите седмици ще бъдат ваксинирани 150 000 души на целия остров, докато следващият месец ще започнат опити със Soberana 02 при деца.

Доброволците за момента не съобщават за сериозни странични ефекти след имунизацията. За ваксини на други компании се появиха съобщения за починали и тежки странични ефекти. Има данни и за заразени, въпреки ваксината.

Но засега няма пряко потвърдена връзка между смъртните случаи и ваксините.

Верес подчерта, че Soberana-2 не съдържа жив вирус като много други ваксини, а деактивирани вирусни частици.

Куба уверява, че поставя здравето на хората над печалбите от продуктите. /news.bg

CHF CHF 1 1.76583
GBP GBP 1 2.26348
RON RON 10 4.01212
TRY TRY 10 2.21388
USD USD 1 1.59986