Критики срещу ЕК заради съобщения между Урсула фон дер Лайен и шефа на Pfizer

ЕС и Свят 28.01.2022 19:56 Снимка: ДНЕС+

Критики срещу ЕК заради съобщения между Урсула фон дер Лайен и шефа на Pfizer

Европейският омбудсман Емили О'Райли обвини Европейската комисия в "лошо администриране", след като органът не предостави достъп до съобщения между председателя Урсула фон дер Лайен и изпълнителния директор на Pfizer, свързани с покупката на Covid ваксини. Това предаде Euronews.

О'Райли препоръча на ЕК да извърши "по-обстойно търсене на съответните съобщения".

През април миналата година The New York Times разкри, че председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла са си разменяли текстови съобщения и обаждания относно поръчки за ваксини за страните от ЕС. След това журналист поиска от ЕК достъп до съобщенията и други документи, но институцията не го предостави.

Според разследването на омбудсмана ЕК не е поискала ясно и категорично от кабинета на фон дер Лайен да потърси текстовите съобщения.

"Това не отговаря на очакванията за прозрачност и административни стандарти в ЕК. Когато става въпрос за правото на публичен достъп до документи на ЕС, от значение е съдържанието на документа, а не устройството или формата. Ако текстовите съобщения се отнасят до политиките и решенията на ЕС, те следва да се третират като документи на ЕС. Администрацията на ЕС трябва да актуализира своите практики за регистриране на документи, за да отрази тази реалност", каза О'Райли.

Комисията трябва да изпрати отговор до омбудсмана по казуса до 26 април./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648