Кремъл се закани на САЩ - да чакат отговор на „икономическата война”

ЕС и Свят 09.03.2022 16:41 Снимка: ДНЕС+

Кремъл се закани на САЩ - да чакат отговор на „икономическата война”

Кремъл обвини Съединените щати, че са обявили икономическа война на Русия, която сее хаос в енергийните пазари, и уведоми Вашингтон, че обмисля отговора си на забраната на руския петрол и енергия, пише Ройтерс.

Руската икономика е изправена пред най-тежката криза след падането на Съветския съюз през 1991 г., след като Западът наложи тежки санкции на почти цялата руска финансова и корпоративна система заради нахлуването на Москва в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи санкциите на Запада като враждебен акт и каза, че не е ясно докъде ще стигне турбуленцията на световните енергийни пазари.

„Виждате вакханалиите, враждебните вакханалии, които Западът е посял – и това, разбира се, прави ситуацията много трудна и ни принуждава да мислим сериозно“, каза Песков пред репортери.

„Виждаме, че ситуацията на енергийните пазари се развива доста бурно – и не знаем докъде ще стигне тази турбуленция“, каза Песков.

Той отказа да назове конкретика в ходовете на отговор на Русия. 

Президентът Владимир Путин, който ръководи страната от 1999 г., ще проведе среща с правителството в четвъртък, за да обсъди минимизирането на въздействието на санкциите, съобщи Кремъл.

Русия заяви в понеделник, че цените на петрола могат да скочат до над 300 долара за барел, ако Съединените щати и Европейският съюз забранят вноса на суров петрол от Русия.

Сортът Брент достигна $139 в понеделник, което е най-високото ниво от 2008 г./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648