Кремъл: Путин ще се обърне към нацията на 14 декември

ЕС и Свят 30.11.2023 19:12 Снимка: ДНЕС+

Кремъл: Путин ще се обърне към нацията на 14 декември

Президентът на Русия Владимир Путин ще проведе годишната си пресконференция и ще отговори на въпросите на гражданите на 14 декември, съобщи днес Кремъл, което засилва спекулациите, че стопанинът на Кремъл ще използва събитието, за да обяви, че се стреми към още шест години на власт, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

На поста президент или министър-председател от 1999 г. насам, Путин все още не е казал дали ще се кандидатира на президентските избори през март следващата година, но се очаква да го направи.

Шест източника заявиха пред Ройтерс по-рано този месец, че Путин е решил да се кандидатира, което би го задържало на власт поне до 2030 г.

Ръководителят на Кремъл смята, че трябва да преведе Русия през най-опасния период от десетилетия насам, казаха те, имайки предвид войната в Украйна и това, което Путин смята за екзистенциална борба със Запада за нов световен ред.

Лидерът на Комунистическата партия Генадий Зюганов заяви във вторник, че на 13 декември горната камара на руския парламент, Съветът на федерацията, официално ще обяви датата на президентските избори през март - стъпка, която поставя началото на откритата предизборна кампания.

Пресконференцията на Путин ще се състои ден по-късно.

"На 14 декември Владимир Путин ще обобщи резултатите от годината", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

Според руското законодателство горната камара на парламента трябва да обяви точната дата на изборите най-малко 100 дни преди гласуването. Според мнозина денят на изборите ще бъде 17 март, посочва Ройтерс.

Седемдесет и една годишният Путин получи президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 г. и е към края на четвъртия си президентски мандат. Само Йосиф Сталин, управлявал Съветския съюз от 1924 г. до смъртта си през 1953 г., е бил на този пост по-дълго след 1917 г., когато пада управляващата царска династия Романови.

Дипломати твърдят, че няма сериозен съперник, който да застраши Путин на изборите, ако се кандидатира отново.

Официалните проучвания на общественото мнение му дават одобрение от около 80 %. Западните медии посочват, че освен това Путин може да разчита на подкрепата на държавата и държавните медии.

CHF CHF 1 2.05444
GBP GBP 1 2.28624
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 5.80215
USD USD 1 1.80961