Кремъл: Путин допуска преговори с Украйна, но не и със Зеленски

ЕС и Свят 16.06.2024 16:55 Снимка: ДНЕС+

Кремъл: Путин допуска преговори с Украйна, но не и със Зеленски

За успешни преговори са необходими гаранции за легитимността им, а Москва смята, че с настоящия украински президент споразуменията биха били нелигитимни. Това става ясно от думите на говорителя Дмитрий Песков

Руският президент Владимир Путин не изключва възможността за преговори с Украйна, но държи да бъдат дадени гаранции за тяхната легитимност, съобщиха руски информационни агенции, които цитираха говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

По думите му Зеленски "не е човек, с когото могат да се постигнат писмени споразумения, тъй като тези споразумения де юре ще бъдат нелегитимни", съобщи ТАСС, на която се позова БТА. Резултатите от евентуалните преговори с Киев ще трябва да бъдат потвърдени от гаранции, за да се обезпечи тяхната легитимност, заяви говорителят на Кремъл.

Мандатът на президента Володимир Зеленски формално приключи на 20 май. Президентски избори трябваше да има през март, но парламентът не ги насрочи, защото страната е във военното положение. В такъв контекст провеждането на избори е забранено. В края на февруари, когато Зеленски направи равносметка за двете години война с Русия, той определи опитите неговата легитимност да бъде поставена под въпрос, като "враждебен наратив".

"Това не е мнението на западните партньори или на някого в Украйна - това е част от програмата на Руската федерация", подчерта Зеленски пред журналисти, цитиран от "Дойче веле".

"Споразуменията на хартия са плод на много сложни експертни преговори, баланс на интересите и, разбира се, отчитане на реалността на място. Така ще бъде и този път", заяви Песков в отговор на въпрос, свързан със споразуменията, които биха могли да бъдат постигнати с киевските власти.

Песков изтъкна, че "съществува система от гаранции в областта на сигурността и по всички останали въпроси". Той определи като "много трудна" задачата "да се изработи тази система от гаранции, за да се гарантира прилагането на споразуменията".

Говорителят на Кремъл добави, че украинският президент Зеленски ще трябва да обмисли сключването на мирно споразумение с Путин, защото военната обстановка за Киев се влошава.

"Настоящата динамика на ситуацията на фронта ясно ни показва, че тя ще продължи да се влошава за украинците. Вероятно един политик, който поставя интересите на родината си над своите собствени и дори над (тези на) господарите си, би обмислил подобно предложение. Нека да видим какво ще се случи", добави говорителят на Кремъл.

Повече от 90 страни взеха участие в двудневната среща в швейцарския курорт "Бюргенщок", целяща да обедини международната общност по въпроса как да се сложи край на руската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс. Русия не бе поканена на международната конференция.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319