Кремъл обяви отношенията между САЩ и Русия за "доста плачевни"

ЕС и Свят 06.12.2021 16:20 Снимка: ДНЕС+

Кремъл обяви отношенията между САЩ и Русия за "доста плачевни"

Кремъл определи състоянието на отношенията между САЩ и Русия като "доста плачевно" в навечерието на видеоразговор между руския президент Владимир Путин и неговия американски колега Джо Байдън, когато двамата ще обсъдят напрежението около Украйна, информира "Ройтерс".

През последния месец американските власти посочиха необичайни придвижвания на руски войски близо до Украйна и изразиха опасения във връзка с това, което според тях е възможна руска инвазия, нещо, което Москва отхвърли като всяващо страх.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че това, което Русия смята за пълзящо разширяване на НАТО към нейните граници и дългосрочни гаранции за сигурност, от които Путин настоя, че Москва се нуждае от Запада, ще бъдат във фокуса на разговора утре.

Путин подчерта, че иска правно обвързващи гаранции, че НАТО няма да се разширява още на изток и обещание, че определени видове оръжия няма да бъдат разположени в страни, близки до Русия, включително Украйна.

Очаква се Путин да повдигне възможността за провеждане на още една среща с Байдън. Двамата държавни глави се срещнаха за последно през юни в Женева.

"Разбира се, това (дневният ред) са двустранните отношения, които остават в доста плачевно състояние. И след това въпросите се очертават в дневния ред. Предимно напрежението около Украйна, темата за напредването на НАТО към нашите граници и инициативата на президента Путин относно гаранциите за сигурност", допълни говорителят на Кремъл./news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648