Кремъл: Детската болница в Киев е била ударена от украински противоракетен огън, а не от Русия

ЕС и Свят 09.07.2024 23:27 Снимка: ДНЕС+

Кремъл: Детската болница в Киев е била ударена от украински противоракетен огън, а не от Русия

Кремъл заяви днес, че украински противоракетен огън, а не Русия, е ударил вчера детската болница в Киев, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на неговия говорител Дмитрий Песков.

Агенцията отбелязва, че Песков не е представил доказателства в подкрепа на своето твърдение, но е казал пред журналисти: "Настойчиво заявявам, че ние не нанасяме удари по граждански обекти".

На ежедневната си пресконференция той беше запитан как Русия може да каже, че не атакува граждански цели след трагедията в болницата.

"Призовавам ви да се ръководите от изявленията на руското Министерство на отбраната, които абсолютно изключват да е имало нападения срещу граждански обекти и което посочва, че става въпрос за падащи отломки от противоракетна система", каза той.

"Продължаваме настойчиво да твърдим, че не атакуваме граждански цели. Нанасят се удари по съоръжения на критичната инфраструктура, срещу военни цели, които по един или друг начин са свързани с военния потенциал на Украйна", добави Песков.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова днес заяви, че ракета за прехващане земя-въздух, изстреляна от система за противовъздушна отбрана NASAMS (на снимката) от Украйна, е поразила вчера детската болница в Киев, съобщи БТА. Експерти обясняват, че крилатите руски ракети Х-101 има по-големи крила и е по-тежка, а масата на бойната й глава е 960 кг, когато се удари в сграда я разрушава и оставя кратер, а ракетите за ПВО имат по-малка експлозивна част, която се състои от малки фрагменти; затова съседната сграда на детската болница е ударена от шрапнели.

Украинските власти твърдят, че Русия е ударила болницата с крилата ракета "Калибър" и е обстрелвала с още ракети вчера и други градове в Украйна, причинявайки смъртта най-малко на 41 цивилни в най-смъртоносната вълна от въздушни удари от месеци насам.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876