Крал Чарлз с първа публична изява след като беше диагностициран с онкологично заболяване

ЕС и Свят 30.04.2024 19:17 Снимка: ДНЕС+

Крал Чарлз с първа публична изява след като беше диагностициран с онкологично заболяване

Крал Чарлз се завърна към публичните си задължения на фона на продължаващото си лечение от рак.

На 30 април 75-годишният монарх, придружен от съпругата си кралица Камила, посети онкологична болница в Лондон. По време на трогателната си визита те прекараха около час в среща с медицински специалисти и пациенти, за да подчертаят важността на ранното откриване на заболяването и да научат повече за предлаганата подкрепа.

Посещението в онкологичния център на University College Hospital Macmillan бележи първия официален публичен ангажимент на Чарлз, откакто диагнозата му рак беше обявена на 5 февруари. Въпреки това той продължи да работи зад стените на Двореца.

Въпреки че болницата не е участвала пряко в медицинските грижи на монарха, подчертаването на важността на ранното откриване беше една от причините Чарлз да излезе публично с диагнозата си рак.

Говорител на Бъкингамския дворец по-рано заяви, че това решение е взето "с надеждата, че може да помогне на общественото разбиране за всички хора по света, които са засегнати от рак".

При пристигането си в болницата крал Чарлз поздрави хората, които се бяха събрали отвън, за да го приветстват.

"За мен е хубаво да го видя обратно и на всички ни липсваше. Той дойде тук днес, за да види хора, които имат рак, и да покаже, че той и те не са сами", споделил присъстващ.

И до днес Дворецът не е разкрил конкретния вид рак, който има крал Чарлз (освен че той няма рак на простатата).

 

Кралските помощници също така подчертаха във вторник, че докато появата му пред публика показва, че хората могат да продължат да работят с рак - и да се върнат на работа, когато бъдат посъветвани за това от лекари - всеки има свой собствен път, който да следва, докато се лекува.

Чарлз не е единственият член на кралското семейство, подложен на лечение от рак. Неговата снаха Кейт Мидълтън също разкри, че има онкологично заболяване, след седмици на спекулации за нейното здраве. В емоционален видео анонс тя сподели лично съобщение със засегнатите от болестта.

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955