Косово иска час по-скоро да стане член на НАТО

ЕС и Свят 12.05.2022 18:25 Снимка: ДНЕС+

Косово иска час по-скоро да стане член на НАТО

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви, че целта на Косово е колкото може-по-бързо да стане член на НАТО, ЕС и Съвета на Европа, предаде агенция Бета.

Тя каза това във Вилнюс по време на съвместна пресконференция с президента на Литва Гитанас Науседа, предаде БТА.

Президентката на Косово от вчера е в Литва, където каза, че е "абсурдно в рамките на програмата на НАТО Партньорство за мир да участват антинатовски страни като Беларус и Сърбия", а Косово да не е получило покана да се присъедини към програмата.

Тя благодари на Литва за последователната подкрепа за Косово и посочи, че членството в НАТО трябва да се гледа от перспектива на сигурността.

"Затова всички свободолюбиви страни в Европа, които искат да допринесат за мира и сигурността, заслужават да бъдат в НАТО. Стремежът им за членство в НАТО трябва да бъде подкрепен. Смятам, че не само Финландия и Швеция, а и страните в нашия регион като Косово и Босна и Херцеговина трябва да бъдат подкрепени с ускорен процес за получаване на членство", каза тя.

Вьоса Османи посочи, че 93 процента от гражданите на Косово са за членство в НАТО и че това е "исторически стремеж на народа на Косово от 1999 г."

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648