Косово чества 16 години от своята независимост

ЕС и Свят 17.02.2024 09:48 Снимка: ДНЕС+

Косово чества 16 години от своята независимост

Косово чества днес 16 години от обявяването на независимостта си от Сърбия, като Белград все още не признава държавността на някогашната си област.

Косовското министерството на културата, младежта и спорта обяви редица дейности по повод националния празник на страната на страницата си във Фейсбук.

Денят на независимостта на Косово ще бъде официално отбелязан от косовското правителство сутринта с издигане на знамето и отдаване на почести на Паметника на безследно изчезналите лица по време на война в Косово (1998-99), гробовете на първия косовски президент Ибрахим Ругова и активиста Адем Демачи и паметника „Героините" в Прищина, на мемориалния комплекс „Адем Яшари" в Преказ, Северно Косово, и други места, предава БТА.

В 12 ч. (13 ч. българско време) косовският парламент ще има празнично заседание, което ще бъде последвано от държавен прием на президента, председателя на народното събрание и министър-председателя на Косово.

Концертната програма за отбелязване на празника ще започне с концерт в центъра на Прищина в 18 ч.

В Прищина вечерта е предвиден също концерт на хора и оркестъра на Косовската филхармония.

В град Обилич близо до Прищина е планиран концерт на Националния ансамбъл за песни и танци „Шота" от Косово и Националния ансамбъл за народни песни и танци на Албания.

В рамките на отбелязването на годишнината от независимостта в северния град Митровица ще бъде открит паметник на командира от Армията за освобождение на Косово (АОК) Адем Яшари, съобщи кметът на Северна Митровица Беди Хамза, цитиран от портала „Репортери".

През 1999 г. продължилите 78 дни бомбардировки на НАТО сложиха край на войната между сръбските правителствени сили и етническите албански сепаратисти в Косово. Сръбските сили бяха изтласкани, а Белград така и не призна независимостта на Косово и все още го смята за сръбска област. Сърбия и Косово водят диалог за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС. Около 110 държави признават независимостта на Косово, но не и Русия и Китай, както и пет страни членки на ЕС – Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361