Конгресът на САЩ забрани транссексуални момичета да се състезават като девойки в училищни състезания

ЕС и Свят 21.04.2023 09:08 Снимка: ДНЕС+

Конгресът на САЩ забрани транссексуални момичета да се състезават като девойки в училищни състезания

Камарата на представителите на САЩ прие в четвъртък законопроект на Републиканската партия, целящ да забрани на транссексуални жени и момичета да се състезават в училищни спортове за жени и момичета, осигурявайки поне краткосрочна победа на консервативните кръгове в обществото, предава Ройтерс.

Камарата прие законопроекта с 219 срещу 203 гласа, но тя има малък шанс да премине контролирания от демократите Сенат. Президентът Джо Байдън също изрази своята съпротива срещу законопроекта, като го нарече дискриминационен и обеща да наложи вето, ако е необходимо.

Все пак гласуването беше победа за председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, който се надява да запази републиканското мнозинство единно, докато битката за повишаване на тавана на дълга от 31,4 трилиона долара и финансирането от федералното правителство наближава.

Ако бъде приет, законопроектът ще промени закона за гражданските права, известен като дял IX, като ще изисква изисква полът на ученика "да се основава на репродуктивната биология и генетиката на индивида при раждането".

Приет през 1972 г., дял IX забранява дискриминацията въз основа на пола в образователни програми или дейности, които получават федерално финансиране. Той е приет, за да осигури равни възможности за участие и да отвори вратата за повече жени в спорта.

"Демократите са се върнали толкова назад, че са готови да заличат правата, за които жените са се борили десетилетия, за да получат, всичко това, за да издигнат биологичните мъже на върха на женските подиуми. Целостта на женския спорт трябва да бъде защитена", каза републиканският конгресмен Грег Стюбе, който представи законопроекта.

Представителят на Демократическата партия Прамила Джаяпал, която каза по време на дебата в сряда, че отглежда транссексуална дъщеря, заяви: "Този законопроект подхранва яростна кампания на омраза срещу деца, които просто искат да играят с приятелите си".

В понеделник Белият дом заяви, че законопроектът на практика ще откаже достъп до спорт за транссексуални ученици, дори на ниво начално училище.

През последната година републиканците засилиха фокуса си върху транссексуалните младежи. В сряда образователните служители на Флорида гласуваха за забрана на обучението в клас за полова идентичност и социална ориентация в държавните училища до гимназиалния курс. Това разшири закон, подписан от вероятния републикански кандидат за президент, губернатора Рон ДеСантис, който забрани подобни уроци за по-млади ученици и беше осмиван от критиците като законопроекта "Не казвай гей".

Администрацията на Байдън предложи промяна на правилото в дял IX на 6 април, което ще забрани на училищата да забраняват на транссексуални спортисти да играят в отбори, съответстващи на тяхната полова идентичност, с възможни изключения за най-високите нива на състезание.

Още по темата

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361