Компанията на Тръмп е подвеждала банки и данъчни

ЕС и Свят 19.01.2022 18:48 Снимка: ДНЕС+

Компанията на Тръмп е подвеждала банки и данъчни

Офисът на главния прокурор на Ню Йорк има доказателства, че компанията на Доналд Тръмп е използвала "измамни или подвеждащи" оценки на активи, за да получи заеми и данъчни облекчения. Това предаде "Гардиън".

Късно във вторник бе съобщено, че щатските власти все още не са решили дали да заведат гражданско дело във връзка с твърденията, но Тръмп и двете му най-големи деца трябва да бъдат разпитани.

Бившият президент на САЩ и неговите адвокати твърдят, че разследването е политически мотивирано.

В съдебните документи офисът на главния прокурор Летиша Джеймс дава най-подробен отчет за разследването си по твърденията, че компанията на Тръмп многократно е представяла неверни данни за стойността на активите си, за да получи изгодни условия по заеми или да намали данъчната си тежест.

Използвайки финансови отчети от 2004 г. до 2020 г., подадени от счетоводната фирма на Тръмп - Mazars, екипът на главния прокурор е установил, че Trump Organization е завишила стойността на даренията на земя в Ню Йорк и Калифорния в документите, подадени до данъчната служба, за да оправдае данъчни облекчения в размер на няколко милиона долара.

Миналия месец Тръмп подаде иск срещу Джеймс във федерален съд, за да сложи край на разследването. В иска адвокатите му твърдят, че главният прокурор, която е демократ, е нарушила конституционните права на републиканеца в "тънко завоалиран опит да злепостави публично Тръмп и неговите сътрудници"./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648