Ключови размествания в Туркменистан

ЕС и Свят 04.02.2023 15:14 Снимка: ДНЕС+

Ключови размествания в Туркменистан

Президентът на Туркменистан Сердар Бердимухамедов смени ръководството на Министерството на националната сигурност, Миграционната служба и Върховния съд на страната по време на заседание на Съвета за държавна сигурност в петък, съобщи туркменската телевизия.

"Във връзка с преместването му на друга работа държавният глава освободи полковник Гурбанмират Анаев от поста министър на националната сигурност на Туркменистан", съобщи телевизията.

Полковник Назар Атагараев, който преди това е бил председател на Държавната миграционна служба на Туркменистан от 25 август 2021 г., е назначен за нов министър на националната сигурност.

Гурбанмират Анаев е министър на националната сигурност от 12 февруари 2020 г.

Полковник Батир Волсахатов е назначен за нов председател на Държавната миграционна служба на Туркменистан.

Държавният глава уволнява председателя на Върховния съд на Туркменистан Гуванчмират Усанепесов поради преместването му на друга работа. За нов ръководител на Върховния съд е назначен Бегенч Ходжамгулиев, който преди това е бил председател на градския съд в Ашхабад.

Гуванчмират Усанепесов е председател на Върховния съд на Туркменистан от 6 януари 2021 г.

По време на заседанието президентът освободи от длъжност и двама заместник-председатели на Върховния съд - Оребай Мухамедов и Мусамират Союнов с формулировката "във връзка с преместване на друга работа".

За нови заместник-председатели на Върховния съд бяха назначени Тойназар Худайназаров и Гурбанмират Худайбердиев. Преди това Худайназаров е бил председател на Районния съд в Бузмейин, Ашхабад, а Худайбердиев - председател на Районния съд в Мери.

Президентът Сердар Бердимухамедов подписа съответните укази по време на изнесено заседание на Държавния съвет за сигурност, проведено в Граничния институт на Туркменистан, видеорепортаж от което беше излъчен по туркменската телевизия.

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029