Китай ще понижи дипломатическите отношения с Литва до ниво шарже д‘афер

ЕС и Свят 21.11.2021 16:07 Снимка: ДНЕС+

Китай ще понижи дипломатическите отношения с Литва до ниво шарже д‘афер

Китай реши да понижи дипломатическите си отношения с Литва до ниво шарже д‘афер, съобщи китайското Външно министерство в неделя, цитирано от "Радио Китай".

На 18 ноември Литва, пренебрегвайки силния протест на Китай и многократните предупреждения, позволи на тайванските власти да открият свое представителство в страната. Този акт открито подкопава суверенитета и териториалната цялост на Китай и е груба намеса във вътрешните работи на страната. Китай е абсолютно против това действие и решава да понижи дипломатическите си отношения с Литва до ниво шарже д‘афер.

В изявлението на китайското Външно министерство се подчертава, че в света има само един Китай и правителството на Китайската народна република е единственото законно. Принципът за „един Китай“ е преобладаващ консенсус в международната общност и политическа основа за развитието на двустранните връзки с Литва. „Призоваваме Литва незабавно да поправи грешката си и да не подценява силната решимост, воля и способности на китайския народ да защитава националния суверенитет и териториалната цялост“, се казва в изявлението на китайското Външно министерство.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448