Китай се превърна в главен икономически партньор на Москва

ЕС и Свят 12.02.2024 19:02 Снимка: ДНЕС+

Китай се превърна в главен икономически партньор на Москва

Износът на Русия за Европа през 2023 година е спаднал, за сметка на този за Азия

Износът на Русия за Европа е спаднал през 2023 г. на фона на тежките санкции заради офанзивата в Украйна и е продължил преориентацията си към азиатските пазари. Това се посочва в официални данни на руските митници, цитирани от Франс прес, която се позовава на Интерфакс.

Износът на стоки от Русия към Европа през миналата година е намалял с 68 на сто до 78,8 милиарда евро, сочат митническите данни.

Руският износ е намалял общо с 28,3 на сто спрямо 2022 г., според този източник, което е свидетелство за постоянните трудности, с които се сблъсква Москва в опита си да замести старите европейски партньори с нови клиенти в Азия, Африка и Южна Америка.

Засегната от тежки западни санкции от края на февруари 2022 г., руската икономика е изправена пред частично затваряне на европейския пазар, най-вече що се отнася до износа на природен газ и петрол, се отбелязва в публикацията, която цитира и БТА.

Цената, която Москва плаща за конфликта в Украйна, е значителна, въпреки задоволството на Кремъл, който гарантира, че икономиката му е устояла на ограничителните мерки и се е обърнала към други пазари.

В знак на тази действаща промяна руският износ към Азия миналата година е нараснал с 5,6 на сто (до 284 милиарда евро, докато вносът от азиатския континент се е повишил с 29,2 на сто (до 174 милиарда евро), според данните на руските митници.

Руският търговски баланс е достигнал 130 милиарда евро, което е спад с близо 60 на сто спрямо 2022 г., когато руската инвазия в Украйна доведе до скок на световните цени на енергийните източници, жизненоважен финансов източник за Москва.

Руските митници спряха да публикуват редица данни - най-вече точното разпределение по страни - след инвазията в Украйна.

В този контекст на преструктуриране на руската икономика, Китай се превърна в основен икономически партньор за Москва от две години, като общият обмен между двете страни е достигнал 220 милиарда евро през 2023 г., което е рекорд според китайските митници, обявен от тях в средата на януари.

За първи път в историята стойността на китайските юани, съхранявани в руски банки в края на 2023 г., е надвишил този на доларите, според Руската централна банка.

Използването на китайския юан за плащане на руския износ се е увеличило 86 пъти до 34,5% от общия обем през последните две години, заяви в края на януари управителката на Руската централна банка Елвира Набиулина в интервю за руската агенция РИА Новости.

"Нашата външноикономическа дейност много активно преминава към използването на други валути (различни от долара), най-вече на юана", заяви тогава Набиулина.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066