Китай съобщи за първи смъртен случай на човек, заразен с птичи грип

ЕС и Свят 12.04.2023 13:11 Снимка: ДНЕС+

Китай съобщи за първи смъртен случай на човек, заразен с птичи грип

Китай уведоми Световната здравна организация (СЗО), че жена, заразена с птичи грип H3N8, е починала миналия месец, предадоха ДПА и Ройтерс.

Това е едва третият известен случай на инфекцията при хора и първият смъртен от този щам на птичия грип.

Другите два случая на заболели също бяха съобщени в Китай миналия април и май, казаха от СЗО, предаде БТА.

При последния случай 56-годишна жена от югоизточната провинция Гуандун е починала на 16 март, след като се е разболяла през февруари и била настанена в болница с тежка пневмония.

"При пациентката е имало множество условия, предразполагащи към заразата. Тя е била сред живи домашни птици преди началото на болестта, а освен това край дома й е имало диви птици", обяви здравната организация на ООН, като се позова на информация от Националната здравна комисия на Китай.

Никой от близките контакти на жената не е развил инфекцията или пък е проявил симптоми на заболяването.

От СЗО изразиха предположение, че пазарът за домашни птици близо до дома й може да е източник на инфекцията. Пробите, взети оттам, са положителни за подвид на грип A(H3).

При предишните два случая един пациент е развил критично заболяване, а по-възрастният е имал леки симптоми. СЗО каза, че прякото или непряко излагане на заразени домашни птици е вероятният произход на инфекцията.

От СЗО казаха, че рискът за хората остава "нисък".

"Епидемиологичната и вирусологична информация в момента предполага, че вирусите на птичия грип A(H3N8) нямат капацитет за продължително предаване сред хората. Следователно текущата оценка е, че вероятността за разпространение от човек на човек е ниска".

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993