Китай разсрочи с още година дълг на Пакистан за 2 млрд. долара

ЕС и Свят 29.02.2024 18:16 Снимка: ДНЕС+

Китай разсрочи с още година дълг на Пакистан за 2 млрд. долара

Китай е удължил срока, в който Пакистан трябва да изплати на Пекин дълг в размер на 2 милиарда долара. Това потвърди в четвъртък пред Ройтерс пакистанският служебен министър на финансите Шамшад Ахтар.

Срокът, в който Пакистан трябва да покрие дълга си, е удължен с една година. Това съобщи пакистанската медия "Гео нюз", позовавайки се на източници от финансовото министерство в Исламабад. Падежът на дълга е бил през март тази година, отбеляза БТА.

Декапитализираната икономика на Пакистан се опитва да се възстанови от финансовата криза, в която е изпаднала.

През миналото лято Международният валутен фонд (МВФ) одобри спасителен пакет от 3 милиарда долара за Пакистан по ново стендбай споразумение след месеци на преговори с южноазиатската страна. Тогава от Изпълнителния съвет на МВФ, който одобри сделката на 12 юли, заявиха, че помощта "цели да подпомогне усилията за стабилизиране на икономиката на Пакистан, както и да се предпази от шокове, като същевременно създава пространство за социални разходи и разходи за развитие".

За да сключи това споразумение, пакистанското правителство прие да се откаже от популярни субсидии за горива и електроенергия, които помагаха за смекчаване на разходите за живот, и трябваше да покаже способността си да получава финансова помощ от приятелски страни.

Такива приятелски страни се оказаха Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Също през юли 2023 г. Рияд преведе 2 милиарда долара по сметка в Пакистанската централна банка, за да може да консолидира валутните си резерви. Помощ с 1 млрд. долара оказаха и ОАЕ.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612