Китай призова САЩ да не притиска чужди компании с предлог - национална сигурност

ЕС и Свят 03.08.2020 15:42 Снимка: ДНЕС+

Китай призова САЩ да не притиска чужди компании с предлог - национална сигурност

Правителството на САЩ трябва да спре да използва националната сигурност като претекст, за да оправдае дискриминационната си политика спрямо чужди държави, коментира официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Ван Венбин.

"Във всяка политическа ситуация САЩ оказват натиск върху чуждестранни компании и ги заплашват със санкции. Това противоречи на принципите на пазарната икономика", обясни той.

"Това е ясен пример за политика на двойни стандарти и нарушаване на такива принципи на Световната търговска организация като откритост, прозрачност и недискриминация. Китай изразява силен протест".

"Надяваме се, че те ще спрат да политизират икономически проблеми и да спрат да използват националната сигурност, за да оправдаят дискриминационната си политика".

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Белият дом ще предприеме ограничителни мерки срещу китайски компании, които представляват заплаха за сигурността на САЩ. Сред компаниите, за които спомена, са социалните мрежи TikTok и WeChat. САЩ считат, че тези компании "предават данни директно на Комунистическата партия на Китай (ККП) и апарата за държавна сигурност".

В петък Доналд Тръмп заяви, че планира да забрани TikTok в САЩ. По-рано Bloomberg съобщи, че американският президент ще принуди китайската компания ByteDance, която разработи TikTok, да се откаже от своя дял в американското подразделение на социалната мрежа, за да не може да контролира дейностите в страната.

"Ройтерс" съобщи по-рано, че ByteDance възнамерява да остави своя дял, който се очаква да бъде придобит от Microsoft. След сключването на сделката Microsoft ще отговаря за защитата на данните на американските потребители на социалната мрежа. Китайската компания се опита да запази миноритарен дял в TikTok, но Белият дом не се съгласява с подобни условия./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448