Китай предупреди: Подкрепата за независимостта на Тайван е обречена на провал

ЕС и Свят 21.09.2020 17:41 Снимка: ДНЕС+

Китай предупреди: Подкрепата за независимостта на Тайван е обречена на провал

Китай втвърди реториката си във връзка с Тайван, определяйки каквато и да е подкрепа за независимостта му като "обречена да се провали", и заплаши с отмъщение против американските дипломатически посещения на острова, съобщава "Франс прес".

Тайван се управлява отделно от Китай от края на гражданската война през 1949 г., но Пекин смята, че островът е част от територията му в очакване на обединението.

Островът е точка на възпламеняване с Вашингтон, който обещава военна подкрепа на избраното правителство и изпрати двама пратеници в Тайпе за няколко месеца.

На пресконференция външното министерство заяви, че посещенията на пратениците са "политическа провокация" и заплаши с ответни мерки.

"Китай ще предприеме подходящи контрамерки, включително насочване към съответните лица", заяви говорителят на външното министерство Уанг Уенбин, без да уточнява подробности.

Той предупреди, че действията на САЩ ще "ощетят още повече сътрудничеството" между САЩ и Китай.

Уанг добави, че всяка подкрепа за независимостта на Тайван е "задънена улица ... обречена на провал".

През 1979 г. Вашингтон превключва дипломатическото признание към Пекин.

Пекин отхвърля всяко признание на Тайван и провежда десетилетия наред политика за маргинализиране на демократичния остров.

Увеличеният обхват на Вашингтон с Тайван при президента Доналд Тръмп е сред каталога на болезнените точки с Пекин, докато страните се сблъскват по въпроси, включително търговията, сигурността и пандемията от коронавирус.

Държавният заместник-секретар на САЩ за икономически растеж, енергетика и околна среда Кийт Крач завърши пътуване до Тайван през уикенда, следвайки пътуването на шефа на здравеопазването на САЩ Алекс Азар през август.

Миналият петък Тайван сбърка бойни самолети, докато китайските военни провеждаха учения край Тайванския пролив по време на посещението на Крах.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Китай във "военни изригвания"./news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15697
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.07146
USD USD 1 1.64965