Китай предприе мерки срещу 12 американски компании, свързани с производството на оръжия

ЕС и Свят 22.05.2024 19:35 Снимка: ДНЕС+

Китай предприе мерки срещу 12 американски компании, свързани с производството на оръжия

Китай е предприела мерки срещу 12 компании, участващи във военно-промишления комплекс на САЩ и техните висши ръководители, в отговор на въоръжаването на Тайван от Съединените щати и санкциите срещу китайски компании, съобщи "Ройтерс".

Външното министерство заяви, че американските компании включват звена на Lockheed Martin Raytheon и General Dynamics. В негово изявление се казва, че действията следват "безразборното налагане на незаконни едностранни санкции от страна на САЩ на редица китайски субекти въз основа на така наречените фактори, свързани с Русия".

Мерките, които влязоха в сила от 22 май, включват замразяване на активи в Китай и забрана на висши ръководители да влизат в страната.

Според китайските власти САЩ са "пренебрегнали своята обективна и безпристрастна позиция в украинската криза" и вместо това са "се ангажирали с едностранен тормоз и икономическа принуда".

САЩ продава и оръжия на Тайван, което "сериозно нарушава" принципа за суверенитета и териториалната цялост на Китай, се казва още в изявлението на китайското външно министерство.

Припомняме, че на 20 май Китай наложи санкции срещу Boeing и две други отбранителни компании заради продажба на оръжие на Тайван. Това са последните от поредица санкции, които Пекин обяви през последните години срещу компании, които продават оръжие на островната държава. 

Още по темата

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955