Китай обвинява САЩ, че разпалват напрежение в Южнокитайско море

ЕС и Свят 04.12.2023 14:12 Снимка: ДНЕС+

Китай обвинява САЩ, че разпалват напрежение в Южнокитайско море

Пекин заяви днес, че САЩ "умишлено са разпалили" напрежението в Южнокитайско море, като са изпратили американски боен кораб във води, за които Пекин претендира, предаде Франс прес.

"На 4 декември американският боен кораб "Гейбриъл Гифърдс" незаконно навлезе във водите близо до рифа Ренай в китайския район Нанша без одобрението на китайското правителство", заяви Тян Цзюнли, говорител на зоната на командване "Юг" на китайската армия.

Атолът Втори Томас, наричан на китайски атол Ренай, се намира а на около 200 км от филипинския остров Палаван, намиращ се в съседство с Южнокитайско море, и на повече от 1000 км от най-близката китайска територия – остров Хайнан, обяснява БТА.

Китайската армия "е проследила днес цялата операция", заяви Тян Цзюнли.

"Умишленото разпалване (на напрежението) в Южнокитайско море от страна на САЩ е сериозно посегателство срещу суверенитета и сигурността на Китай", предупреди говорителят.

"Войските в зоната на командване поддържат висока степен на готовност през цялото време, като решително защитават националния суверенитет и сигурност", допълни той.

Френската външна министърка Катрин Колона призова днес Китай да прояви сдържаност в действията си в Южнокитайско море, като заяви, че "светът не се нуждае от нова криза".

Пекин засили военните си учения в стратегически важния Тайвански проток, а кораби на китайската брегова охрана бяха обвинени, че преследват филипински риболовни лодки в спорните води.

Междувременно миналия месец Австралия разкритикува Пекин за "опасни и непрофесионални" действия в морето, като заяви, че един от водолазите на военноморските ѝ сили е бил ранен от излъчвани от сонар импулси от страна на китайски боен кораб, който се е намирал наблизо.

"Разбира се, че сме обезпокоени от случилото се преди няколко дни с австралийските военноморски сили, както и от случилото се във Филипините преди няколко седмици", заяви Колона на английски език пред Австралийския пресклуб а Канбера.

"В Тайванския проток трябва да царят спокойствие и стабилност, а светът със сигурност не се нуждае от нова криза", добави тя, като призова Китай да намали напрежението в Азиатско-тихоокеанския регион.

Китай трябва да разполага със свобода да продължава своя "икономически възход", но също така трябва да отговори на международните очаквания по въпроси като правата на човека, отбеляза министърката.

"Поради всички тези причини ще продължим конструктивния диалог с Китай и вече има окуражаващи признаци", каза тя.

"Усилията ни дават резултат и създават положителни тенденции в сътрудничеството", добави Колона.

Пекин претендира за почти цялото Южнокитайско море, включително за води и острови в близост до бреговете на своите съседи, и пренебрегва решението на международен арбитражен съд от 2016 г., което гласи, че тези претенции нямат правно основание.

Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван и Виетнам също предявяват претенции за редица острови и зони в морето, някои от които може крият богати петролни залежи.

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161