Китай обвини САЩ, че разпалват нова студена война заради президентските избори

ЕС и Свят 30.07.2020 19:29 Снимка: ДНЕС+

Китай обвини САЩ, че разпалват нова студена война заради президентските избори

Китай обвини САЩ, че разпалват нова студена война, защото някои политици търсели изкупителна жертва за засилване на подкрепата преди президентските избори в САЩ през ноември, предава "Ройтерс".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи Китай като основен конкурент на Запада и обвини китайския си колега Си Цзинпин, че се възползва от търговията и не е казал истината за епидемията от новия коронавирус, който Тръмп нарича "китайска чума".

Запитан дали вижда нова студена война, посланикът на Китай във Великобритания Лю Сяомин каза, че САЩ са започнали търговска война с Китай и че няма да има победител от подобен подход.

"Не Китай е този, който стана агресивен. Това се прави оттатък Тихия океан, като искат да започнат нова студена война с Китай, така че трябва да дадем отговор на това", коментира Лю пред журналисти и допълни: "Нямаме интерес от никаква студена война, нямаме интерес от каквато и да е война. Всички видяхме какво се случва в САЩ, те се опитаха да направят Китай изкупителна жертва, искат да обвинят Китай за проблемите си. Всички знаем, че това е изборна година."

Посланикът не е споменал Тръмп или кандидата за президент на демократите Джо Байдън по име, но каза, че някои американски политици правели и казвали всичко, за да бъдат избрани.

"Те искат да направят всичко, включително да се отнасят с Китай като с враг", подчерта китайският посланик и допълни: "Вероятно смятат, че им трябва враг, те смятат, че искат студена война, но ние нямаме интерес. Продължаваме да казваме на Америка, че Китай не е ваш враг, Китай е ваш приятел, ваш партньор."

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви по-рано този месец, че САЩ искат да създадат глобална коалиция за противодействие на Китай, след като той обвини Пекин в експлоатацията на пандемията за постигане на собствени интереси.

На въпрос дали отношенията със САЩ са се влошили до степен на непоправимост, посланикът каза: "Не смятам, че сме преминали точката, от която няма връщане."

След като британският премиер Борис Джонсън отмени забраната за участието на китайския телекомуникационен гигант Huawei в изграждането на 5G мрежи, Лю категорично предупреди, че Великобритания нямала бъдеще, ако се опита да се разграничи от комунистическата държава.

"Трудно е да си представим "Глобална Великобритания", която заобикаля или изключва Китай, разграничаването от Китай означава разграничаване от възможности, разграничаване от растежа и разграничаване от бъдещето", настоя Лю.

По думите му Лондон е отровил отношенията, като се е намесил в бившата си колония Хонконг и предупреди, че Великобритания ще "плати цената", ако иска да се отнася с Китай като към враждебна държава./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448