Китай: НАТО раздухва руската заплаха, за да оправдае съществуването си

ЕС и Свят 18.01.2023 16:01 Снимка: ДНЕС+

Китай: НАТО раздухва руската заплаха, за да оправдае съществуването си

НАТО се опитва да раздуе т.нар. "руска заплаха", за да оправдае съществуването си. Това твърди китайският вестник "Глобал таймс" в своя редакционна статия, цитирана от ТАСС.

"Без функцията да се бори с такава заплаха като Русия, от НАТО няма да има никаква полза. Следователно шефът на НАТО трябва да помисли как да удължи живота на Алианса. НАТО намира начин да оправдае съществуването си, като си създава цели, включително Русия", отбелязват от редакцията.

"Невъзможно е обаче Западът като цяло да прекъсне напълно отношенията си с Русия. Русия е важен стълб в многополюсния свят, който Западът не може да избегне или пренебрегне", посочва още изданието.

"Ако Западът и Русия продължат да изпадат в неестествено състояние на отношенията си, като конфронтация и конфликт, Европа, която е тясно свързана с Русия, ще пострада най-много. Нещо повече, европейските държави не са монолитни. Когато мащабният военен конфликти в Украйна приключи и възникнат спорадични конфликти, някои европейски страни могат да облекчат санкциите срещу Русия и да развият двустранните си отношения, защото знаят, че сдържането на Русия може да подкопае техните интереси, дори повече от тези на самата Русия", изтъква се в статията.

"Конфликтът Русия-Украйна не е конфронтация между Запада и Русия, а между ръководения от Вашингтон военен съюз НАТО и Москва", подчертава се още./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648